Elämänmuutos ei ole vain laihdutusta

Heips!

Ajattelin tällä kertaa avata hieman omia tapojani ja välineitäni pysyvään elämänmuutokseen. Olen kokeillut elämäni aikana useampia dieettejä ja treeniohjelmia, jotka eivät kuitenkaan ole johtaneet pidemmän päälle toivottuihin lopputuloksiin.



Viimeisimpänä osallistuin Fitfarmin Superdieetti-valmennukselle, jossa saa siis kuuden viikon ruokavalio-ohjeet ja treeniohjelmat ammattilaisten laatimina. Aloitin dieetin viime syksynä onnistuneesti, noudatin ruokavaliota ja treeniohjelmaa. Liikuntarytmi oli tiukka, ja ajattelin sen jäävän dieetin jälkeen pysyvästi arkirutiineihini. Kuitenkin dieetin 4-5 viikon kohdilla iski väsymys ja toivottomuus, kun olo tuntui huonolta ja paino ei lähtenyt odotetulla vauhdilla putoamaan. Nopean dieetin jälkeen oli liiankin helppoa palata samoihin vanhoihin tapoihin, ja liikunta jäi jälleen pois päiväjärjestyksestä.

Nyt olen viisaampi. Pyrin tavoittelemaan oikeaa elämäntapojen uudistusta, jonka tulos olisi pysyvämpää. Haluan kuitenkin ainakin nyt alussa myös pudottaa painoa tehokkaasti, joten joudun nipistämään vielä ruokavaliosta, pitämällä sen kuitenkin terveellisenä. Lähes valmiina terveydenhoitajanakin tiedän, minkälainen rutistus on keholle ja mielelle hyväksi, ja mikä ei. Sallin itselleni esimerkiksi herkuttelut, mutta niiden tulisi pysyä kuitenkin ruodussa. Esimerkiksi viikonlopun karkkihetkeen voi valita pienemmän pussin, jota syö säästeliäästi ja pikaruokaakin voi syödä kohtuudella. Ilman näitä myönnytyksiä väsyisin tähän tahtiin ja palaisin helpommin vanhoille urilleni.

Mutta summa summarum, miten käytännössä nyt toteutan elämänmuutosta? No, syön kevyemmin, terveellisemmin ja säännöllisemmin. Aterioissani on enemmän vihanneksia, sopivasti proteiinia ja hiilihydraatteja harkiten. Haluan ruuan olevan ravitsevaa ja laadukasta, esimerkiksi suosin täysjyväviljoja, maustamatonta kanaa ja vähärasvaista lihaa (mahdollisuuksien mukaan lähitiloilta). Herkuttelut olen sallinut hallitusti ja vettä pyrin juomaan enemmän. Aiemmin join vettä todella vähän, joten nyt menee jo ainakin 1-2 litraa päivässä. Kahvinjuontia olen lisännyt, sillä se torjuu hyvin makeannälkää. Liikuntaa lisään minulle sopivalla tavalla, ja nyt kevään korvilla pääsen kunnolla lempiliikuntani, eli pyöräilyn pariin.




Lisäapua muutokseen haen esimerkiksi erilaisten mobiilisovellusten kautta. Yhdellä sovelluksella lasken ruoka-annosten kalorit (en kovin tarkkaan, mutta kiva tietää miten paljon energiaa missäkin on, ja mikä on se ns "normaali annos"). Toisella sovelluksella saan tarkkailtua askelmittaria ja arkistoitua liikuntasuorituksia ja niiden statiikoita.

Kuulisin mielelläni myös vinkkejä ja kokemuksia aiheesta. Ja erityisesti nyt olen koittanut etsiä ohjeita kivoihin iltapaloihin, kun tykkään esimerkiksi viikonloppuiltoihin tehdä aina jotain spesiaalimpaa, mutta kuitenkin mahdollisimman terveellistä ja herkullista! :)

Katsotaan, mihin tämä johtaa. Toivottavasti ainakin pysyvämpiin muutoksiin kuin vain dieettailut :)

Ihanaa aurinkoista päivää kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ytimessä

Tomaattiomeletti

Projektina minä